Univerzitet Sv Kiril i Metodij vo SkopjeFaculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje
University Ss Cyril and Methodius in Skopje
Faculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje

Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences

ISSN: 2545-4315

Home | About| Indexed in | Editorial Staff | Paper Submission| Links | History | Contact
VOL 57_2011/001

РАСПРОСТРАНЕТОСТ И ШТЕТНОСТ НА ПРИЧИНИТЕЛОТ НА СИВОТО ГНИЕЊЕ КАЈ ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ - BOTRYTIS CINEREA PERS.

Билјана Кузмановска1*, Раде Русевски1
1Факултет за земјоделски науки и храна-Скопје,Универзитет ”Св. Кирил и Методиј”- Скопје
е-mail: bkuzmanovska@zf.ukim.edu.mk

 

Апстракт

Фитопатогената габа - Botrytis cinerea  е космополит, кој напаѓа преку 230 различни растителни видови (Giraud et al., 1999; Ma & Michailides, 2005; Zhao et al., 2009; Irinyi et al., 2009), главно дикотиледони (Williamson et al., 2007), од кои голем дел се економски значајни: овошни, зеленчукови и украсни растителни видови (Kerssies et al., 1997; Belen Suarez et al., 2005; Lee et al., 2006; Myresiotis et al., 2007).

Во Република Македонија, оваа габа се смета за економски најзначајна кај лозата (Јованчев, 2005; Пејчиновски и Митрев, 2009), но напаѓа и голем број други земјоделски култури како: домат, пиперка, краставица, зелка, марула, јагода, малина, капина и др. Особено големи штети причинува кај доматот, пиперката, модриот патлиџан и краставицата, при нивно одгледување во заштитени простори (Јованчев, 2005; Кузмановска, 2011).

Клучни зборови: сиво гниење, Botrytis cinerea, распространетост, штетност.

 

DISTRIBUTION AND HARMFUL EFFECTS OF BOTRYTIS CINEREA PERS. – THE CAUSE OF GRAY MOLD DISEASE IN AGRICULTURAL CROPS

Biljana Kuzmanovska1, Rade Rusevski1
1Faculty of Agricultural Sciences and Food, Skopje, Ss. Cyril and Methodius University, Skopje
E-mail: bkuzmanovska@zf.ukim.edu.mk

Abstract

Botrytis cinerea is a cosmopolitan phytopathogenic fungi which attacks more than 230 different plant species (Giraud et al., 1999; Ma & Michailides, 2005; Zhao et al., 2009; Irinyi et al., 2009), mainly dicotiledons (Williamson et al., 2007) among which there are many economicaly important crops, such as: fruits, vegetables and flower crops (Kerssies et al., 1997; Belen Suarez et al., 2005; Lee et al., 2006; Myresiotis et al., 2007).

In Republic of Macedonia, this fungus is considered as most important economic disease in grapes (Јованчев, 2005; Пејчиновски и Митрев, 2009), but is also important cause of gray mold disease in many other crops, such as: tomato, pepper, cucumber, cabbage, lettuce, strawberry, raspberry, blackberry etc. In greenhouse production of vegetables, this fungus causes severe damages, especially in tomato, pepper, egg plant and cucumber production (Јованчев, 2005; Кузмановска, 2011).

Key words: gray mold, Botrytis cinerea, distribution, harmful effects.

Languages:

Pages:

 VIEW FULL TEXT (PDF)  << BACK