VOL 58_2012/006
ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕС НА ПРОИЗВОДСТВО НА КРАЊСКИ И ЧОРБАЏИСКИ КОЛБАС ВО МИНИПОГОНОТ ПРИ ФЗНХ
Адријан Вета
Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје
насока: Преработка на земјоделски производи
е-пошта: adrijanveta@yahoo.com
Апстракт
Полутрајните колбаси се преработки од месо кои се произведуваат од иситнето месо, масни ткива, месно тесто, внатрешни органи, кожички и дозволени додадени материи и се подложуваат на термичка обработка. Асортиманот на полутрајни колбаси е многу голем. Во групата на полутрајни колбаси спаѓа и крањскиот колбас, кој во Словенија е географски заштитен производ. Во производниот процес на неговата изработка постојат неколку фази: избор и подготвување на суровината, составување и обработка на полнежот, полнење на замотувачите, термичка обработка, туширање и ладење, пакување и складирање.
Клучни зборови: полутраен колбас, крањски колбас, чорбаџиски колбас, пакување и складирање
TECHNOLOGICAL PROCESS OF PRODUCTION ON CHORBADZHISKI AND KRANJSKA SAUSAGE IN MINI PROPULSION IN THE FZNH
Adrijan Veta
Faculty of Agricultural Sciences and Food, Skopje
department: Processing of agricultural products
e-mail: adrijanveta@yahoo.com
Abstract
Semidry sausages are heat treated processed meat products made of minced meat, fat tissue, meat batter, viscera, skin and additives. There is a wide range of semidry sausages. Kranjska sausage (Kranjska klobasa, Krainer Wurst), which is a geographically protected product in Slovenia, belongs to the group of semidry sausages. There are few stages in the production process of Kranjska sausage: selection and preparation of the raw material, compiling and processing the filling, filling the casings, heat treatment, showering and cooling and packaging and storage.
Key words: semidry sausage, Kranjska sausage, Chorbadziski sausagepackaging and storage
Languages:
Pages: