VOL 64_2014/050
ОЦЕНА НА ПЕРЗИСТЕНЦИЈА НА ЛАКТАЦИЈА КАЈ МЛЕЧНИ КРАВИ
Марина Николовска, Фросина Арсовска
Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје Насока: Квалитет и безбедност на храна е- пошта: maca_pile@yahoo.com
Апстракт
Цел на трудот е да се испита перзистенцијата на лактацијата кај млечни крави од Холштајн (црно-белата) популација во различни земјоделски региони во Р. Македонија. Според извршените анализи за влијанието на фазата на лактација кај млечните крави, може да се констатира дека 30 до 40% од вкупната годишна лактациска млечност се произведува во првите 100 дена од лактацијата. Исто така, односот помеѓу првите, вторите и третите 100 дена од лактацијата на неколку фарми за млечни крави изнесува: К2/К1 околу 80%, К3/К2 околу 60%, а К3/К1 околу 40-50%. После достигнувањето на врвот на лактациската млечност, лактациската крива постепено опаѓа околу 2% неделно или 6 до 8% месечно. Доколку има поголема варијација при опаѓањето на лактациската крива на млечноста, тоа не е пожелно кај млечните крави.
Клучни зборови: млечност, млечни крави, перзистенција, лактација, класирање
Languages:
Pages: