Processing of agricultural products of animal origin1 |
| Print |
|
СТУДИСКА ПРОГРАМА: ПРЕРАБОТКИ
НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО
втор циклус на студии
ЕДНОГОДИШНИ СТУДИИ
I ГОДИНА
БР.
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД
НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
I
СЕМЕСТАР
|
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
ПРЕДМЕТИ
|
1
|
Л
|
|
60
|
5
|
2
|
И
|
|
60
|
5
|
3
|
С
|
|
60
|
5
|
4
|
Т
|
|
60
|
5
|
|
А - 1
|
|
|
|
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот
избира 3 предмети во рамките на модулите: МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ, МЕСО
И ПРЕРАБОТКИ ОД МЕСО, НУТРИЦИОНИЗАМ И КОНТРОЛА И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО
ПОТЕКЛО )
|
1
|
Л
|
|
60
|
7
|
2
|
И
|
|
60
|
7
|
3
|
С
|
|
60
|
6
|
|
Т
|
|
|
|
|
А – 2
|
|
|
|
|
|
ВКУПНО
|
420
|
40
|
|
|
|
|
|
II
СЕМЕСТАР
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
1
|
ИЗРАБОТКА
НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД
|
|
20
|
|
|
ВКУПНО
|
|
60
|
|
|
|
|
|
|
ЛИСТА 1. (задолжителни предмети)
|
|
|
|
|
|
|
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
БИОХЕМИЈА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ -
ОДБРАНИ ПОГЛАВЈА
|
Доц д-р Благица
Димитриевска
Проф д-р Зоран
Поповски
|
60
|
5
|
БИОМЕТРИJА
|
Проф д-р Сретен
Андонов
|
60
|
5
|
МИКРОБИОЛОГИЈА
НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ – ОДБРАНИ
ПОГЛАВЈА
|
Проф д-р
Владимир Какуринов
|
60
|
5
|
МЕТОДИ НА
ИСТРАЖУВАЊЕ
|
Проф д-р Владо
Вуковиќ
|
60
|
5
|
ЛИСТА 2. (изборни
предмети)
|
|
|
|
|
|
|
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
ХЕМИЈА И ФИЗИКА НА МЛЕКО 1
|
Проф д-р Соња
Србиновска
|
60
|
7
|
ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ ВО МЛЕЧНА ИНДУСТРИЈА 1
|
Проф д-р Соња
Србиновска
|
60
|
7
|
ПРОБИОТИЦИ И ФУНКЦИОНАЛНИ ОСОБИНИ НА МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ 1
|
Проф д-р Соња
Србиновска
|
60
|
6
|
СТРУКТУРА И ОСОБИНИ НА МЕСО 2
|
Проф д-р Златко
Пејковски
|
60
|
7
|
ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ ВО ИНДУСТРИЈА ЗА МЕСО 2
|
Проф д-р Златко
Пејковски
|
60
|
7
|
ТЕХНОЛОГИЈА НА ГОТОВИ ЈАДЕЊА 2
|
Проф д-р Златко
Пејковски
|
60
|
6
|
НУТРИТИВНА БИОХЕМИЈА 3
|
Проф д-р Зоран
Поповски
|
60
|
7
|
ПРИМЕНЕТА
ДИЕТЕТИКА 3
|
Проф. д-р Среќко
Ѓорѓиевски
|
60
|
7
|
НУТРИТИВНИ РИЗИЦИ 3
|
Проф. д-р
Методија Трајчев
|
60
|
6
|
БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО 4
|
Проф д-р Соња
Србиновска
Проф. д-р
Методија Трајчев
|
60
|
7
|
КОНТРОЛА И
ПРОПИСИ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО 4
|
Проф д-р Соња
Србиновска
Проф. д-р
Методија Трајчев
|
60
|
7
|
МОЛЕКУЛАРНИ
МЕТОДИ ЗА КОНТРОЛА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ 4
|
Доц д-р Благица
Димитриевска
|
60
|
6
|
СУПЕРСКРИПТИТЕ 1,2,,3 И 4 СЕ ОДНЕСУВААТ НА СООДВЕТНА ГРУПА НА
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ ВО РАМКИТЕ НА МОДУЛИТЕ:
1-
МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРЕРАБОТКИ, - координатор Проф д-р Соња Србиновска
2-
МЕСО И ПРЕРАБОТКИ ОД МЕСО, - координатор Проф д-р Златко Пејковски
3-
НУТРИЦИОНИЗАМ - координатор Проф д-р Среќко Георгиевски и
4-
КОНТРОЛА И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО, - координатор Проф д-р
Методија Трајчев
КРЕИРАНИ ВО СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС НА СТУДИИ ПО ПРЕРАБОТКИ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ
ПРОИЗВОДИ ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО
- СТУДЕНТИТЕ ИЗБИРААТ ГРУПА ОД 3 ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (СО ИСТ СУПЕРСКРИПТ) ВО
РАМКИТЕ НА МОДУЛИТЕ И ТОА ДВА ОД ПОНУДЕНИТЕ ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ СО 7 КРЕДИТИ И
ЕДЕН ОД ПОНУДЕНИТЕ ПРЕДМЕТИ СО 6 КРЕДИТИ
Processing of agricultural products of animal originated
|
CURRICULUM: Processing of agricultural products
of animal origin
SECOND CYCLE
Perennials Studies
I YEAR
NO.
|
SUBJECT
|
TEACHER
|
No. of classes
|
ECTS
|
I SEMESTER
|
Required Courses
|
1
|
L.
|
|
60
|
5
|
2
|
And
|
|
60
|
5
|
3
|
S
|
|
60
|
5
|
4
|
T
|
|
60
|
5
|
|
A -
1
|
|
|
|
ELECTIVE COURSES (student selects three courses within modules: milk and dairy
products, meat and meat products, nutrition and control and safety of food
of animal origin )
|
1
|
L.
|
|
60
|
7
|
2
|
And
|
|
60
|
7
|
3
|
S
|
|
60
|
6
|
|
T
|
|
|
|
|
A
- 2
|
|
|
|
|
|
TOTAL
|
420
|
40
|
|
|
|
|
|
II
SEMESTER
|
No. of classes
|
ECTS
|
1
|
The
master thesis
|
|
20
|
|
|
TOTAL
|
|
60
|
|
|
|
|
|
|
LIST 1 . ( compulsory
subjects)
|
|
|
|
|
|
|
|
SUBJECT
|
TEACHER
|
No. of classes
|
ECTS
|
Biochemistry of animal products - selected chapters
|
Doc Dr Blagica Dimitrievska
Prof. Zoran Popovski
|
60
|
5
|
BIOMETRIJA
|
Prof. Sreten Andonov
|
60
|
5
|
Microbiology
of animal products - selected chapters
|
Prof.
Vladimir Kakurinov
|
60
|
5
|
RESEARCH
METHODS
|
Prof. Vlado Vukovic
|
60
|
5
|
LIST 2 . (Electives)
|
|
|
|
|
|
|
|
SUBJECT
|
TEACHER
|
No. of classes
|
ECTS
|
Chemistry
and Physics of milk 1
|
Prof.
Sonja Srbinovska
|
60
|
7
|
Technological
processes in dairy industry 1
|
Prof.
Sonja Srbinovska
|
60
|
7
|
Probiotics
and functional properties of milk and dairy products 1
|
Prof.
Sonja Srbinovska
|
60
|
6
|
STRUCTURE
AND PROPERTIES OF MEAT 2
|
Prof.
Zlatko Pejkovska
|
60
|
7
|
Technological
processes in Meat 2
|
Prof.
Zlatko Pejkovska
|
60
|
7
|
TECHNOLOGY
heated catering 2
|
Prof.
Zlatko Pejkovska
|
60
|
6
|
Nutritional
Biochemistry 3
|
Prof.
Zoran Popovski
|
60
|
7
|
APPLIED
dietetics 3
|
Prof. Dr. Srecko Gjorgjievski
|
60
|
7
|
NUTRITION RISK 3
|
Prof. Dr. Metodija Trajcev
|
60
|
6
|
FOOD
SAFETY of animal origin 4
|
Prof.
Sonja Srbinovska
Prof. Dr. Metodija Trajcev
|
60
|
7
|
CONTROL
AND REGULATIONS of food of animal origin 4
|
Prof.
Sonja Srbinovska
Prof. Dr. Metodija Trajcev
|
60
|
7
|
Molecular
methods of control of animal products ( 4)
|
Doc Dr Blagica Dimitrievska
|
60
|
6
|
SUPERSKRIPTITE 1.2, 3 and 4 refer to
the appropriate group of electives within the modules:
1 - Milk and milk processing - Coordinator
Prof. Sonja Srbinovska
2 - Meat and meat products - Coordinator
Prof. Zlatko Pejkovska
3 - nutrition -
Coordinator Prof. Srecko Georgievski
4 - CONTROL AND FOOD
SAFETY of animal origin - Coordinator Prof. Metodija Trajcev
Created in the second cycle study program OF STUDIES
processing of agricultural products of animal origin
- Students choose from a group of 3 electives (WITH IST СУПЕРСКРИПТ)
within the modules and that two of the electives offered 7 LOANS AND one of
the offered items with 6 credits
|
|