Skip to content

About Faculty arrow Studies arrow Master Studies arrow Processing of agricultural products of animal origin1
Processing of agricultural products of animal origin1 | Print |

СТУДИСКА ПРОГРАМА: ПРЕРАБОТКИ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО

втор циклус на студии

ЕДНОГОДИШНИ СТУДИИ

 

 

I ГОДИНА

БР.

ПРЕДМЕТ

НАСТАВНИК

ФОНД НА ЧАСОВИ

ЕКТС

I СЕМЕСТАР

ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ПРЕДМЕТИ

1

Л

 

60

5

2

И

 

60

5

3

С

 

60

5

4

Т

 

60

5

 

А  - 1

 

 

 

ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот избира 3 предмети во рамките на модулите: МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ, МЕСО И ПРЕРАБОТКИ ОД МЕСО, НУТРИЦИОНИЗАМ И КОНТРОЛА И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО )

1

 Л

 

60

7

2

 И

 

60

7

3

 С

 

60

6

 

 Т

 

 

 

 

 А – 2

 

 

 

 

 

ВКУПНО

420

40

 

 

 

 

 

II СЕМЕСТАР

ФОНД НА ЧАСОВИ

ЕКТС

1

ИЗРАБОТКА НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД

 

20

 

 

ВКУПНО

 

60

 

 


ЛИСТА 1. (задолжителни предмети)

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДМЕТ

НАСТАВНИК

ФОНД НА ЧАСОВИ

ЕКТС

 БИОХЕМИЈА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ  -  ОДБРАНИ  ПОГЛАВЈА

Доц д-р Благица Димитриевска

Проф д-р Зоран Поповски

60

5

БИОМЕТРИJА

 

Проф д-р Сретен Андонов

60

5

МИКРОБИОЛОГИЈА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ  – ОДБРАНИ ПОГЛАВЈА

Проф д-р Владимир Какуринов

60

5

МЕТОДИ НА ИСТРАЖУВАЊЕ

Проф д-р Владо Вуковиќ

60

5

 

 


ЛИСТА 2. (изборни предмети)

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДМЕТ

НАСТАВНИК

ФОНД НА ЧАСОВИ

ЕКТС

 

ХЕМИЈА И ФИЗИКА НА МЛЕКО 1

 

Проф д-р Соња Србиновска

60

7

 

ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ ВО МЛЕЧНА ИНДУСТРИЈА 1

 

Проф д-р Соња Србиновска

60

7

 

ПРОБИОТИЦИ И ФУНКЦИОНАЛНИ ОСОБИНИ НА МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ 1

 

Проф д-р Соња Србиновска

60

6

 

СТРУКТУРА И ОСОБИНИ НА МЕСО 2

 

Проф д-р Златко Пејковски

60

7

 

ТЕХНОЛОШКИ ПРОЦЕСИ ВО ИНДУСТРИЈА ЗА МЕСО 2

 

Проф д-р Златко Пејковски

60

7

 

ТЕХНОЛОГИЈА НА ГОТОВИ ЈАДЕЊА 2

 

Проф д-р Златко Пејковски

60

6

 

НУТРИТИВНА БИОХЕМИЈА 3

 

Проф д-р Зоран Поповски

60

7

ПРИМЕНЕТА ДИЕТЕТИКА 3

 

Проф. д-р Среќко Ѓорѓиевски

60

7

НУТРИТИВНИ  РИЗИЦИ 3

 

Проф. д-р Методија Трајчев

60

6

БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО 4

Проф д-р Соња Србиновска

Проф. д-р Методија Трајчев

60

7

КОНТРОЛА И ПРОПИСИ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО 4

Проф д-р Соња Србиновска

Проф. д-р Методија Трајчев

60

7

 

МОЛЕКУЛАРНИ МЕТОДИ ЗА КОНТРОЛА НА АНИМАЛНИ ПРОИЗВОДИ 4

 

Доц д-р Благица Димитриевска

60

6

 

СУПЕРСКРИПТИТЕ  1,2,,3 И 4  СЕ ОДНЕСУВААТ НА СООДВЕТНА ГРУПА НА ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ ВО РАМКИТЕ НА МОДУЛИТЕ:

1-      МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРЕРАБОТКИ, - координатор Проф д-р Соња Србиновска

2-      МЕСО И ПРЕРАБОТКИ ОД МЕСО, - координатор Проф д-р Златко Пејковски

3-       НУТРИЦИОНИЗАМ - координатор Проф д-р Среќко Георгиевски и

4-       КОНТРОЛА И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО, - координатор Проф д-р Методија Трајчев

КРЕИРАНИ ВО СТУДИСКАТА ПРОГРАМА ОД ВТОР ЦИКЛУС  НА СТУДИИ ПО ПРЕРАБОТКИ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ ОД АНИМАЛНО ПОТЕКЛО

 

- СТУДЕНТИТЕ ИЗБИРААТ ГРУПА ОД 3 ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (СО ИСТ СУПЕРСКРИПТ) ВО РАМКИТЕ НА МОДУЛИТЕ И ТОА ДВА ОД ПОНУДЕНИТЕ ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ СО 7 КРЕДИТИ И ЕДЕН ОД ПОНУДЕНИТЕ ПРЕДМЕТИ СО 6 КРЕДИТИ

 

 

 

Processing of agricultural products of animal originated

 

 

CURRICULUM: Processing of agricultural products of animal origin

SECOND CYCLE

Perennials Studies

 

 

I YEAR

NO.

SUBJECT

TEACHER

No. of classes

ECTS

I SEMESTER

Required Courses

1

L.

 

60

5

2

And

 

60

5

3

S

 

60

5

4

T

 

60

5

 

A  - 1

 

 

 

ELECTIVE COURSES (student selects three courses within modules: milk and dairy products, meat and meat products, nutrition and control and safety of food of animal origin )

1

 L.

 

60

7

2

 And

 

60

7

3

 S

 

60

6

 

 T

 

 

 

 

 A - 2

 

 

 

 

 

TOTAL

420

40

 

 

 

 

 

II SEMESTER

No. of classes

ECTS

1

The master thesis

 

20

 

 

TOTAL

 

60

 

 


LIST 1 . ( compulsory subjects)

 

 

 

 

 

 

 

SUBJECT

TEACHER

No. of classes

ECTS

 Biochemistry of animal products  -   selected chapters

Doc Dr Blagica Dimitrievska

Prof. Zoran Popovski

60

5

BIOMETRIJA

 

Prof. Sreten Andonov

60

5

Microbiology of animal products   - selected chapters

Prof. Vladimir Kakurinov

60

5

RESEARCH METHODS

Prof. Vlado Vukovic

60

5

 

 


LIST 2 . (Electives)

 

 

 

 

 

 

 

SUBJECT

TEACHER

No. of classes

ECTS

 

Chemistry and Physics of milk 1

 

Prof. Sonja Srbinovska

60

7

 

Technological processes in dairy industry 1

 

Prof. Sonja Srbinovska

60

7

 

Probiotics and functional properties of milk and dairy products 1

 

Prof. Sonja Srbinovska

60

6

 

STRUCTURE AND PROPERTIES OF MEAT 2

 

Prof. Zlatko Pejkovska

60

7

 

Technological processes in Meat 2

 

Prof. Zlatko Pejkovska

60

7

 

TECHNOLOGY heated catering 2

 

Prof. Zlatko Pejkovska

60

6

 

Nutritional Biochemistry 3

 

Prof. Zoran Popovski

60

7

APPLIED dietetics 3

 

Prof. Dr. Srecko Gjorgjievski

60

7

NUTRITION   RISK 3

 

Prof. Dr. Metodija Trajcev

60

6

FOOD SAFETY of animal origin 4

Prof. Sonja Srbinovska

Prof. Dr. Metodija Trajcev

60

7

CONTROL AND REGULATIONS of food of animal origin 4

Prof. Sonja Srbinovska

Prof. Dr. Metodija Trajcev

60

7

 

Molecular methods of control of animal products ( 4)

 

Doc Dr Blagica Dimitrievska

60

6

 

SUPERSKRIPTITE   1.2, 3 and 4   refer to the appropriate group of electives within the modules:

1 -      Milk and milk processing - Coordinator Prof. Sonja Srbinovska

2 -      Meat and meat products - Coordinator Prof. Zlatko Pejkovska

3 -        nutrition - Coordinator Prof. Srecko Georgievski

4 -        CONTROL AND FOOD SAFETY of animal origin - Coordinator Prof. Metodija Trajcev

Created in the second cycle study program   OF STUDIES processing of agricultural products of animal origin

 

- Students choose from a group of 3 electives (WITH IST СУПЕРСКРИПТ) within the modules and that two of the electives offered 7 LOANS AND one of the offered items with 6 credits

 

 
< Prev   Next >

Choose Your Language/Избери јазик

Centers

Career Center

Accreditations

Accreditations

Laboratories

Laboratory list

Poll

What do you think about this page?
 

Contact and location

Contact and Location

qrcode_for_alumni2024.png

ПРИЈАВИ КОРУПЦИЈА

ПРИЈАВИ
КОРУПЦИЈА

Links

     
   
ukim_logo.gif
 
zemjodeslkiinstitut.jpg
 
studentski_parlament.png
 
app_logo.png
 
zaem_banner.jpg
 
  Адреса
Факултет за земјоделски науки и храна
ул. „16-та Македонска Бригада“ бр.3
П. фах 297
1000 Скопје
УНИВЕРЗИТЕТ „Св. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО СКОПЈЕ УКИМ ЗЕМЈОДЕЛСКИ ИНСТИТУТ-СКОПЈЕ СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ AGRICULTURAL POLICY PLUS - APP ЗАЕМ Тел: +389 2 3115277

Интернет адреса: www.fznh.ukim.edu.mk
E-пошта:               contact@fznh.ukim.edu.mk
    СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ      
 ЦИПОЗ