Анализа на квалитет на житни култури |
| Испечати |
|
Лабораторијата е основана во 1999 година, во рамките на проект финансиран од Меѓународната агенција за атомска енергија. Лоцирана е на вториот кат од Факултетот за земјоделски науки и храна (соба бр. 166) во две простории со вкупна површина од 55м2.
Поважна опрема
- Infratec™ 1241 анализатор на зрно;
- Perten Falling Number 1700 алфа-амилизатор;
- Farinograf Brabender;
- Sedimat Brabender;
- Perten Glutomatic System;
- Pfeuffer HE 60 влагомер;
- Мелници Брабендер.
Анализи
- Содржина на протеини, скроб и масло во зрно од пченица, јачмен, јачменов слад, ’рж, овес, ориз, тритикале, пченка, соја, добиточен грашок;
- Алфа-амилазна активност, седиментациска вредност, влажен и сув глутен и содржина на влажност на брашно од житни култури;
- Фаринолошки квалитет на тесто;
- Електрофоретски анализи на резервни протеини на пченица.
Дејност
Дејноста на овие лаборатории се реализира преку:
- Научни проекти од областа на селекцијата на житни култури;
- Анализи за млинарската, пекарската и слаткарската индустрија;
- Анализи за компаниите кои се занимаваат со трговија на семе од житни култури.
Контакт
Проф. д-р Цане Стојковски (тел: +389 2 3115277 лок. 131)
Проф. д-р Соња Ивановска (
Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
)
|