ЛИСТА 2. (изборни предмети)
|
|
|
|
|
|
|
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
Агроекологија 1
|
Проф. д-р Звонко Пацаноски
|
90
|
9
|
Зрнести житни култури 1
|
Проф. д-р Гоце Василески
|
75
|
5
|
Фуражни житни и легуминозни култури 1
|
Проф. д-р Татјана Прентовиќ
|
75
|
5
|
Систематика и класификација на тутунот 1
|
Проф. д-р Златко Арсов
|
75
|
5
|
Влакнодајни култури 1
|
Проф. д-р Зоран Димов
|
75
|
5
|
Зрнести мешункасти култури 1
|
Проф. д-р Дане Бошев
|
75
|
5
|
Маслодајни култури 1
|
Проф. д-р Зоран Димов
|
75
|
5
|
Одгледување на лековити и ароматични растенија 1
|
Проф. д-р Зоран Димов
|
75
|
5
|
Вреднување и обработка на тутунот 1
|
Проф. д-р Златко Арсов
|
75
|
5
|
Тревни фуражни култури 1
|
Проф. д-р Петре Иваноски
|
75
|
5
|
Органско производство во градинарството и
цвеќарството 2
|
Проф. д-р Рукие Агиќ
|
90
|
9
|
Безпочвено производство 2
|
Проф. д-р Гордана Попсимонова
|
90
|
9
|
Заштитени простори во градинарство и цвеќарство 2
|
Проф. д-р Ѓорги Мартиновски
|
75
|
5
|
Избрани технологии во цвеќарство 2
|
Проф. д-р Стефанка Хаџи Пецова
|
75
|
5
|
Проектирање и подигнување на овошни насади 3
|
Проф. д-р Марјан Кипријановски
|
90
|
9
|
Технологија на складирање и конфекционирање на овошјето 3
|
Доц. д-р Тошо Арсов
|
90
|
9
|
Избор на сорти во овоштарството 3
|
Доц. д-р Бојан Поповски
|
90
|
9
|
Интегрално и органско
производство на овошје 3
|
Проф. д-р Марјан Кипријановски
|
75
|
5
|
Физиологија на растенијата 1, 3
|
Проф.д-р Марина Стојанова/Доц.д-р Силвана Манасиевска-Симиќ
|
90
|
9
|
Еколошки основи на овошните растенија 3
|
Проф.д-р Татјана Миткова/Проф.д-р Сребра Илиќ Попова
|
75
|
5
|
Избор на подлоги во овоштарството 3
|
Доц. д-р Тошо Арсов
|
75
|
5
|
Специјална селекција 3
|
Доц. д-р Бојан Поповски
|
75
|
5
|
Култура на ткиво 3
|
Проф.д-р Соња Ивановска
|
60
|
5
|
Молекуларни методи во генетика и селекција 3
|
Доц. д-р Љупчо Јанкуловски
|
60
|
5
|
Производство на грозје 4
|
Проф. д-р Петар Христов
|
90
|
9
|
Избор на подлоги и сорти винова лоза 4
|
Проф. д-р Звонимир Божиновиќ
|
90
|
9
|
Климатско зонирање и реонирање на лозарството 4
|
Проф. д-р Сребра Илиќ Попова/ Доц. ц-р Климе Белески
|
75
|
5
|
Формирање лозов насад 4
|
Проф. д-р Петар Христов
|
75
|
5
|
Преработка на грозје 4
|
Проф. д-р Михаил Петков
|
75
|
5
|
Производство, припрема и чување на трпезно грозје 4
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Облагородување на виновата лоза4
|
Доц. д-р Климе Белески
|
75
|
5
|
Еко-лозарство 4
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Применета генетика 5
|
Проф. д-р Цане Стојковски
|
90
|
9
|
Селекција со семепроизводство 5
|
Проф. д-р Љубомир Маринковиќ
|
90
|
9
|
Молекуларни методи во генетиката и селекцијата 5
|
Проф. д-р Љупчо Јанкуловски
|
90
|
9
|
Генетски инженеринг на растенијата 5
|
Доц. д-р Љупчо Јанкулоски
|
75
|
5
|
Култура на ткиво 5
|
Проф. д-р Соња Ивановска
|
75
|
5
|
Употреба на растителни генетски ресурси 5
|
Проф. д-р Соња Ивановска
|
75
|
5
|
Квантитативна генетика 5
|
Проф. д-р Цане Стојковски
|
75
|
5
|
Микробиологија на храна 6
|
Проф. д-р Владо Какуринов
|
90
|
9
|
Биохемија на храна 6
|
Проф. Д-р Зоран Поповски
|
90
|
9
|
Лебни и други житни растенија 6
|
Проф. д-р Гоце Василески
|
75
|
5
|
Зрнести мешункасти растенија 6
|
Проф. д-р Дане Бошев
|
75
|
5
|
Рaстенија за фуражно производство 6
|
Проф. д-р Татјана Прентовиќ
|
75
|
5
|
Индустриски растенија за производство на масло, шеќер и
алкалоиди
6
|
Проф. д-р Зоран Димов
|
75
|
5
|
Вреднување на тутунот 6
|
Проф. д-р Златко Арсов
|
75
|
5
|
Зачински и ароматични растенија 6
|
Проф. д-р Зоран Димов
|
75
|
5
|
Технологија на мелнички производи 6
|
Проф. д-р Гоце Василески
|
75
|
5
|
Технологија на масло и шекер 6
|
Проф. д-р Зоран Димов
|
75
|
5
|
Технологија на слад и пиво 6
|
Проф. д-р Дане Бошев
|
75
|
5
|
Манипулација и ферментација на тутунот 6
|
Проф. д-р Златко Арсов
|
75
|
5
|
Технологија на преработки од фуражни култури 6
|
Проф. д-р Татјана Прентовиќ
|
75
|
5
|
Технологија на тутунски преработки 6
|
Проф. д-р Златко Арсов
|
75
|
5
|
Сорти за производство на вино 7
|
Проф. д-р Звонимир Божиновиќ
|
75
|
5
|
Енохемија 7
|
Проф. д-р Михаил Петков
|
90
|
9
|
Реонирање и зонирање на Лозарството 7
|
Доц. д-р Климе Белески/Проф. д-р Сребра Илиќ-Попова
|
75
|
5
|
Производство на грозје 7
|
Проф. д-р Петар Христов
|
75
|
5
|
Производни технологии во винарството 7
|
Проф. д-р Михаил Петков
|
90
|
9
|
Производство на алкохолни пијалоци 7
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Сензорско оценување на виното 7
|
Проф. д-р Звонимир Божиновиќ
|
90
|
9
|
Опремување на винарската визба 7
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Квалитетни својства на суровината 8
|
Проф. д-р Петар Христов
|
90
|
9
|
Ферментација на суровината 8
|
Проф.л-р Михаил Петков
|
90
|
9
|
Овошни и житни алкохолни пијалоци 8
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Обработка на суровината за дестилација 8
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Дестилација 8
|
Проф.л-р Михаил Петков
|
90
|
9
|
Аналитичко сензорски својства на алкохолните пијалоци 8
|
Проф. д-р Звонимир Божиновиќ
|
90
|
9
|
Зреење на дестилатите 8
|
Проф. д-р Крум Бошков
|
75
|
5
|
Гроздови алкохолни Пијалоци 8
|
Проф. д-р Звонимир Божиновиќ
|
75
|
5
|