КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА - ЕДНОГОДИШНИ СТУДИИ |
| Испечати |
|
СТУДИСКА ПРОГРАМА: КВАЛИТЕТ И
БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
втор
циклус на студии
Во I семестар од модулите кај едногодишните следните
предмети се задолжителни за сите модули:
|
Предмет
|
Наставник
|
Фонд на часови
|
ЕКТС
|
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
ПРЕДМЕТИ НА СИТЕ МОДУЛИ
|
1.
|
Микробиолошки опасности на земјоделски производи и
храна – напредни поглавја
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
90
|
7
|
2.
|
Физичко-хемиски опасности на храна– напредни поглавја
|
Проф. д-р Биљана Петановска - Илиевска
|
90
|
7
|
МОДУЛ:
МИКРОБИОЛОГИЈА
БР.
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
I СЕМЕСТАР
|
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
ПРЕДМЕТИ
|
1.
|
Микробиолошки опасности на земјоделски производи и
храна – напредни поглавја
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
90
|
7
|
2.
|
Физичко-хемиски опасности на храна– напредни поглавја
|
Проф. д-р Биљана Петановска - Илиевска
|
90
|
7
|
3.
|
Генетика и селекција на микроорганизмите
|
Проф. д-р Југослав Зибероски
|
80
|
6
|
4.
|
Биохемија на микроорганизмите
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
80
|
6
|
5.
|
Микробиологија на земјоделски производи и храна
|
Проф. д-р Југослав Зибероски
|
80
|
6
|
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот избира 2 предмети)
|
1.
|
Ферментациска микробиологија
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
40
|
4
|
2.
|
Микробиологија на почви и води
|
Проф. д-р Југослав Зибероски
|
40
|
4
|
3.
|
Винарство – одбрани поглавија
|
Проф. д-р Михаил Петков
|
40
|
4
|
4.
|
Технолошки процеси во млечна индустрија
|
Проф. д-р Соња Србиновска
|
40
|
4
|
5.
|
Технолошки процеси во индустрија за месо
|
Проф. д-р Златко Пејковски
|
40
|
4
|
6.
|
Преработка на овошје и зеленчук – одбрани поглавија
|
Проф. д-р Љубица Каракашова
|
40
|
4
|
|
|
ВКУПНО
|
|
40
|
|
|
|
|
|
II
СЕМЕСТАР
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
1
|
ИЗРАБОТКА
НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД
|
|
20
|
|
|
ВКУПНО
|
|
20
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
МОДУЛ: КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
______
БР.
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
I СЕМЕСТАР
|
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
ПРЕДМЕТИ
|
1.
|
Микробиолошки опасности на храната- напредни поглавија
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
90
|
7
|
2.
|
Физичко-хемиски опасности на храна- напредни поглавија
|
Проф. д-р Биљана Петановска - Илиевска
|
90
|
7
|
3.
|
Стабилизација на храната
|
Проф. д-р Љубица Каракашова,
Проф. д-р Соња Србиновска
|
90
|
7
|
4.
|
Методи за контрола на храна
|
Доц. д-р Силвана
Манасиевска – Симиќ
|
90
|
7
|
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот избира 2 предмети)
|
1.
|
Системи за квалитет и безбедност на храна
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
60
|
6
|
2.
|
Стандарди за квалитет и безбедност на храна
|
Проф. д-р Биљана Петановска -
Илиевска
|
60
|
6
|
3.
|
Додатоци во храната
|
Доц. д-р Лила Водеб
|
60
|
6
|
4.
|
Складирање и чување на овошје и зеленчук
|
Проф. д-р Љубица Каракашова,
Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски
|
60
|
6
|
5.
|
Управување со квалитет и безбедност на храната –
одбрани поглавија
|
Проф. д-р Југослав Зибероски
|
60
|
6
|
6.
|
Стандарди за квалитет и безбедност на добиточна храна
|
Проф. д-р Среќко Ѓоргиевски
|
60
|
6
|
7.
|
Хигиена и санитација во производство на храна-напредни
поглавја
|
Проф. д-р Павле Секуловски (ФВМ)
Проф. д-р Драган Ѓоргов (МФ)
|
60
|
6
|
8.
|
Прехранбено инженерство-напредни поглавја
|
Проф. д-р Весна Рафајловска (ТМФ)
|
60
|
6
|
|
|
ВКУПНО
|
|
40
|
|
|
|
|
|
II СЕМЕСТАР
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
1
|
ИЗРАБОТКА
НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД
|
|
20
|
|
|
ВКУПНО
|
|
20
|
МОДУЛ:
ЕТНОБОТАНИКА
БР.
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
I СЕМЕСТАР
|
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
ПРЕДМЕТИ
|
1.
|
Микробиолошки опасности на храната- напредни поглавија
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
90
|
7
|
2.
|
Физичко-хемиски опасности на храна- напредни поглавија
|
Проф. д-р Биљана Петановска - Илиевска
|
90
|
7
|
3.
|
Етноботаника
|
Доц. д-р Силвана Манасиевска – Симиќ
Проф. д-р Ицко Ѓоргоски (ПМФ)
|
90
|
7
|
4.
|
Контрола на
ботаничкото потекло на храната
|
Доц. д-р Силвана Манасиевска – Симиќ
|
90
|
7
|
|
|
|
|
|
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот избира 2 предмети)
|
1.
|
Самоникнати хранливи растенија – одбрани поглавија
|
Проф. д-р Лефтерија Станковиќ
|
60
|
6
|
2.
|
Физиологија на растенијата
|
Доц. д-р Силвана Манасиевска – Симиќ,
Проф. д-р Марина Стојановска
|
90
|
6
|
3.
|
Природни
ароматични и лековити суровини – одбрани поглавија
|
Проф. д-р Лефтерија Станковиќ
|
90
|
6
|
4.
|
Овошни култури
|
Доц. д-р Тошо Арсов
|
60
|
6
|
5.
|
Зрнести житни култури
|
Проф. д-р Гоце Василевски
|
60
|
6
|
6.
|
Зрнести легуминозни култури
|
Проф. д-р Дане Бошев
|
60
|
6
|
7.
|
Градинарски култури
|
Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски
|
60
|
6
|
8.
|
Автохтони сорти винова лоза
|
Проф. д-р Звонко Божиновиќ
|
60
|
6
|
|
|
ВКУПНО
|
|
40
|
|
|
|
|
|
II СЕМЕСТАР
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
1
|
ИЗРАБОТКА
НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД
|
|
20
|
|
|
ВКУПНО
|
|
20
|
МОДУЛ: ПРЕРАБОТКА НА ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК
БР.
|
ПРЕДМЕТ
|
НАСТАВНИК
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
I СЕМЕСТАР
|
ЗАДОЛЖИТЕЛНИ
ПРЕДМЕТИ
|
1.
|
Микробиолошки опасности на храната- напредни поглавија
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
90
|
7
|
2.
|
Физичко-хемиски опасности на храна- напредни поглавија
|
Проф. д-р Биљана Петановска - Илиевска
|
90
|
7
|
3.
|
Преработка на овошје и зеленчук- напредни поглавија
|
Проф. д-р Љубица Каракашова
|
90
|
7
|
4.
|
Складирање и чување на овошје и зеленчук
|
Проф. д-р Љубица Каракашова,
Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски
|
90
|
7
|
|
|
|
|
|
ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ (студентот избира 2 предмети)
|
1.
|
Микробиологија на храна
|
Проф. д-р Југослав Зибероски
|
60
|
6
|
2.
|
Додатоци во храната
|
Доц. д-р Лила Водеб
|
60
|
6
|
3.
|
Методи за контрола на храна
|
Доц. д-р Силвана Манасиевска – Симиќ
|
60
|
6
|
4.
|
Квалитет на преработки од
овошје и зеленчук
|
Проф. д-р Љубица Каракашова
|
60
|
6
|
5.
|
Напредни поглавија од
микробиолошки опасности на храна
|
Проф. д-р Владимир Какуринов
|
60
|
6
|
6.
|
Вино и алкохолни пијалоци – одбрани поглавија
|
Проф. д-р Михаил Петков
|
60
|
6
|
7.
|
Специјално градинарство – одбрани поглавија
|
Проф. д-р Ѓорѓи Мартиновски
|
60
|
6
|
8.
|
Специјално овоштарство – одбрани поглавија
|
Доц. д-р Бојан Поповски
|
60
|
6
|
|
|
ВКУПНО
|
|
40
|
|
|
|
|
|
II СЕМЕСТАР
|
ФОНД НА ЧАСОВИ
|
ЕКТС
|
1
|
ИЗРАБОТКА
НА МАГИСТЕРСКИ ТРУД
|
|
20
|
|
|
ВКУПНО
|
|
20
|
|
Choose Your Language/Избери јазик