ИНСТИТУТ ЗА ХРАНА
Институтот за храна е формиран во 2010 година го сочинуваат две катедри. Институт за храна активно учествува во вршењето на теоретската и практичната едукација на студентите, реализација на дипломски и магистерски тези и докторски дисертации, изработка на голем број научни и апликативни истражувања, програми за мониторинг, национални и меѓународни проекти, професионални курсеви, работилници и студиски посети во странство. Постигнатите резултати се презентирани на многу настани со научен, стручен и апликативен карактер со меѓународно учество како и во референтни списанија со фактор на влијание.
-
Катедра за квалитет и безбедност на храна
- Катедра за преработка на овошје и зеленчук
СТУДИСКИ ПРОГРАМИ
Додипломски студии (8 семестри): КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
Преку реализирање на предметните програми на студиска програма Квалитет и безбедност на храна, студентите се стекнуваат со знаења и вештини од земјоделските и природните науки, кои обработуваат содржини поврзани со квалитетот и безбедноста на храната. Студентите стекнуваат знаење за потеклото на храната, производството на храната, параметрите за квалитет и безбедност, процесите и технологиите на преработка на храната, како и принципите за квалитет и безбедност на храна. Основните вештини за практичната работа студентите ги стекнуваат во лабораториите на факултетот, со цел понатаму стекнатото знаење да го применат во различни лаборатории и други институции во стопанството, според потребите на пазарот на трудот. По завршување, студентите добиваат титула дипломиран земјоделски инженер.
Магистерски студии (2 и 4 семестри): КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА
Во вториот циклус студии, студентите преку задолжителни и изборни предметни програми се стекнуваат со основите на научно-истражувачката работа. Со оглед на тоа што квалитетот и безбедноста на храната се сегменти кои се постојано актуелни и во развој, постои потреба и интерес за стекнување на знаења и вештини неопходни за овој сектор. Преку студиска програма Квалитет и безбедност на храна се истакнува важноста од поврзаноста на науката со праксата), и се поврзуваат науката, земјоделците, индустријата, законите и
потрошувачите. Постојано се следат трендовите во примарното земјоделско производство, иновациите во прехранбената индустрија, производството на функционална и органска храна, притоа основна цел е добивање на квалитетен и безбеден производ кој е за широка потрошувачка. По завршување, студентите добиваат титула магистер на земјоделски науки - Квалитет и безбедност на храна.
Докторски студии (шест семестри): КВАЛИТЕТ И БЕЗБЕДНОСТ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ
БРОШУРА-ИНСТИТУТ ЗА ХРАНА 451.21 Kb
ИНСТИТУТ ЗА ХРАНА
Раководител: Проф. д-р Љубица Каракашова
Катедра за квалитет и безбедност на храна
Катедра за преработка на овошје и зеленчук
Лаборанти
- Марија Ѓоргоска, Виш лаборант, Област: Квалитет и безбедност на храна, Е-пошта:
Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
- Сунчица АНДОНОВА, Виш лаборант, Област: хемија, Е-пошта:
Оваа адреса на е-пошта е зашититена од спем-ботови, потребно е да го вклучите Javascript-от за да ја погледнете
|