Univerzitet Sv Kiril i Metodij vo SkopjeFaculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje
University Ss Cyril and Methodius in Skopje
Faculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje

Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences

ISSN: 2545-4315

Home | About| Indexed in | Editorial Staff | Paper Submission| Links | History | Contact
VOL 58_2012/009

ПРОИЗВОДСТВО НА ДВА ВИДА РЕНОВКИ ВО ПОГОНОТ ЗА ПРЕРАБОТКА НА МЕСО ПРИ ФЗНХ


Божанка Ристовa


Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје
насока: Преработка на земјоделски производи
е-пошта: bozankaristova@hotmail.com


Апстракт

Како резултат на развојот на технологијата се добиени голем број разновидни преработки од месо меѓу кои и барените колбаси. Барените колбаси, спрема произведените количества претставуваат најзастепени производи од месо. Познати се околу стотина видови кои се наоѓаат под заедничко име барени, но тие често се карактеризираат со посебни регионални oбележја. Во оваа група спаѓаат и реновките. Технологијата на производство на барените колбаси опфаќа повеќе процеси како што се: избор и подготвување на суровината, обработка на полнежот, полнење на замотувачите, термичка обработка и складирање.

Клучни зборови: пилешки реновки, избор и подготвување на суровината, обработка на полнежот, полнење на замотувачите, термичка обработка, складирање


PRODUCTION OF TWO TYPES CHICKEN FRANKFURTERS IN THE PILOT PLANT AT FZNH


Bozanka Ristova


Faculty of agricultural sciences and food, Skopje
Department: Processing of agricultural products
Email:bozankaristova@hotmail.com

 

Abstract

Large number of various meat products are obtained as a result of meat technology development. Scalded sausages, according to the amount produced, represent the largest part of all meat products. There are hundreds types of sausages classified under the name „ scalded ” sausages. But they are characterized by distinctive regional marks. Hot dogs or frankfurters, also, participate to the group of scalded sausages. Technology of scalded sausages production consists of several processes: selection and preparation, the raw material, processing the batter, stuffing the casings, thermal processing and storage.

Keywords: chiken frankfurters, selection and preparation the raw material, processing the better, stuffing the casings, thermal processing, storage.

Languages:

Pages:

 VIEW FULL TEXT (PDF)  << BACK