Univerzitet Sv Kiril i Metodij vo SkopjeFaculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje
University Ss Cyril and Methodius in Skopje
Faculty of Agricultural Sciences and Food-Skopje

Journal of Agricultural, Food and Environmental Sciences

ISSN: 2545-4315

Home | About| Indexed in | Editorial Staff | Paper Submission| Links | History | Contact
VOL 61_2013/030

 

КОНЗЕРВИРАЊЕ НА ВИШОКОТ КОЛОСТРАЛНО МЛЕКО ЗА ТЕЛИЊА

 Фросина Арсовска

 

Апстракт

Од секоја крава во текот на колостралниот период, останува одредено количество на вишок на колострално млеко, кое е потребно да се конзервира. Како најпогоден и практичен начин на конзервирање на колострумот е со негово замрзнување. Притоа, телињата добро го прифаќаат одмрзнатиот колострум, губитоците од конзервирањето се незначителни, се обезбедува храна без вложување (без пари), а се намалува и смртноста кај телињата. Подолгото чување на замрзнатиот колострум (од денот на замрзнување до денот на користење) од 6 месеци не е пожелно. Овој метод на конзервирање на вичокот колострално млеко е подеднакво добар како за големите фарми, така и за помалите фарми каде немаме секојдневно отелување на кравите.

Клучни зборови: млеко, колострум, телиња, конзервирање

 

Abstract

From each cow during the colostral period, there is some sufficient colostral milk which ought to be conserved. Frosening of the sufficient colostral milk is one of the most practical and useful method of conservation. Calves are accepting the conserved colostral milk very good, conservation loozings of its quality are very low. This calf food is without any additional finantial investment (with no money) and reduce the calf mortality. Longer frosening of colostral milk more than 6 months is no recommended. This method of conservation is very useful for bigger farms, as well as for smaller farms too, where we do not have cow deliverings every day.

Key words: milk, colostrum, calves, conservation

 

Languages:

Pages:

 VIEW FULL TEXT (PDF)  << BACK